Koninginnedag 2009

APELDOORN
Apeldoorn, Paleis Het Loo
apeldoorn.kiesreis.nl


 

Naald Apeldoorn

De Naald - P. Puype

Heel Apeldoorn liep er voor uit: de onthulling van de Naald, op negen maart 1901. Het was dan ook een cadeau van de inwoners van het dorp aan het bruidspaar koningin Wilhelmina en Prins Hendrik.

En tegelijkertijd, zoals op het bronzen plaket op de Naald staat te lezen, een eerbetoon aan ZM koning Willem 111 en HM Koningin Emma: "Als een dank­bare hulde aan de doorluchtige ouders van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina". Daarom ook staan hun portretten 'en profil' afgebeeld in twee medaillons. De Naald, een idee van de toenmalige burge­meester Nolthenius, is 17 meter hoog. Hij doet denken aan de Egyptische Obelisken, die in het Romeinse Rijk zo populair waren om belangrijke punten in de stad mee te markeren. Je zag ze tenslotte van veraf al staan. Dat geldt ook voor de Naald, al heeft die in de loop van de eeuw wel wat concurrentie gekregen. Maar die kan niet verhoeden dat na een eeuw, de Naald nog steeds een imposant en waardig gedenkteken is.
Bron :www.apeldoorn.nl
Geschiedenis :Wikepedia
Overzichtstentoonstelling van het werk van Pieter Puype


 

 

Apeldoorn en Koninginnedag 2009
kaart aanslag Apeldoorn

Nog dagelijks bezoeken veel mensen de Naald in Apeldoorn, het monument dat Karst T. afgelopen koninginnedag met zijn zwarte Suzuki Swift ramde nadat hij dwars door het publiek was gereden. Volgens de Apeldoornse VVV-directeur Rudi Ter Heide staan er nog op ieder moment van de dag bezoekers bij het monument. Ze leggen er bloemen en knuffels.Nu het vakantieis bezoeken veel mensen de Veluwe en logeren er veel toeristen rond Apeldoorn. Volgens Ter Heide nemen deze mensen de Naald mee in hun bezoek aan de regio.

„Het zijn geen hele drommen. Maar sinds de gebeurtenissen op koninginnedag is het wel een constante stroom van bezoekers. Vanochtend om acht uur bezocht ik de plek met een radioverslaggever. Toen stond er al een vrouw. Zij was uit Enschede gekomen om bloemen te brengen en was erg geëmotioneerd”, zei Ter Heide donderdag.

In de VVV-winkel in Apeldoorn, waar onder meer spullen te koop zijn met de beeltenis van het monument, verbaast het personeel zich nog dagelijks over de belangstelling. „De souvenirs van de Naald vliegen de deur uit. De lepeltjes waar de Naald op staat zijn zelfs uitverkocht”, zei een medewerkster donderdag.

De belangstelling beperkt zich niet tot de Naald. Volgens Ter Heide heeft ook paleis Het Loo sinds de aanslag in Apeldoorn meer bezoekers dan anders. „Als plaats is Apeldoorn ineens bekend geworden”, aldus de VVV-directeur.

Het is donderdag precies drie maanden geleden dat Karst T. van plan was een aanslag te plegen op de koninklijke familie. Hij reed met zijn auto dwars door het publiek. Door zijn actie kwamen acht mensen om het leven, inclusief hijzelf.

Bron 30 juli 2009 :www.telegraaf.nl
Herinneringsmonument 30 april 2009


monument 2009 Op 29 april 2010 is in Apeldoorn ,bij het kruispunt, een herinneringsmonument geplaatst. Dit monument werd onthuld in aanwezigheid van Koningin Beatrix en haar familie. De maker en ontwerper is Menno Jonker.

 


Bron 30 april 2009 :www.trouw.nl

Koninginnedag 2009 - 30 april 2009
Overzicht 'Apeldoorn' van uur tot uur
Kort de laatste berichten over het drama tijdens de koninklijke rondrit in Apeldoorn.

21.46 - Bij het Canada-monument aan de Koning Lodewijklaan in Apeldoorn hebben enige tientallen mensen bloemen neergelegd. Ook zijn er kaarsen ontstoken ter nagedachtenis van de slachtoffers.

21.13 - De vijfde dode is een man. Dat maakt de politie bekend.

20.54 - De vijfde dode blijkt niet de dader te zijn. Die ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

20.37 - De gemeente Apeldoorn opent op vrijdag een condoleanceregister voor de slachtoffers.

20.35 - De Nationale Recherche zet 250 man op de mislukte aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn.

20.11 - De gemeente Apeldoorn maakt bekend dat er een vijfde dode is gevallen. Het is nog niet duidelijk of het om de dader gaat.

19.54 - Ook op Aruba zijn de feestelijkheden rondom Koninginnedag versoberd.

19.50 - De politie is bezig met een huiszoeking in de woning van de dader in het Gelderse Huissen.

19.45 - Het wordt bekend dat de dader in levensgevaar in het ziekenhuis ligt.

19.30 - Burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn maakt bekend dat de doden twee mannen en twee vrouwen zijn. De gewonden zijn zes mannen, vier vrouwen en drie kinderen van zestien, vijftien en negen jaar oud.

19.07 - De gemeente Amsterdam vraagt feestvierders van Koninginnedag om uit piŽteit met de slachtoffers van het drama in Apeldoorn naar huis te gaan.

18.11 - De Grote Kerk in Apeldoorn maakt bekend dat er vrijdagavond een mis zal worden gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vandaag.

18.06 - De Belgische premier Herman Van Rompuy heeft zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende donderdag zijn medeleven betuigd wegens de gebeurtenissen in Apeldoorn. In een verklaring spreekt hij over „een laffe moord die het hart van Nederland heeft willen treffen, de monarchie”.

17:26 - Gemeente, politie en justitie in Apeldoorn geven donderdagavond om 19:30 opnieuw een persconferentie over het fatale incident tijdens de viering van Koninginnedag.

17:18 - Politieke partijen in Nederland hebben besloten om de campagneactiviteiten voor de Europese verkiezingen tot nader order stil te leggen.

16:56 - Op internet is een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van het incident in Apeldoorn. Om kwart voor vijf hadden al duizenden mensen een berichtje achtergelaten.

16:44 - De politie heeft in de zoektocht naar de achtergrond van de dader van het incident in Apeldoorn een inval gedaan in een woning aan de Burchtgracht in Huissen.

16:30 - Koningin Beatrix legt een verklaring af.

16:24 - De 38-jarige man die het incident veroorzaakte, wordt verdacht van een aanslag op leden van het koninklijk huis en het plegen van moord of doodslag op mensen uit het publiek.

16:11 - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) roept getuigen van het incident in Apeldoorn op zich te melden. Het KLPD heeft daarvoor een telefoonnummer opengesteld: 0800-6070.

16:05 - Onder de dertien gewonden die donderdag in Apeldoorn zijn gevallen, zijn een politieagent en een marechaussee.

15:55 - Persconferentie: incident was een bewuste actie, maar geen terreurdaad.

15:53 - Geen twee, maar vier doden en dertien gewonden.

15:47 - De politie en brandweer zijn donderdag langsgeweest bij de oude woning van de eigenaar van de auto die betrokken was bij het incident in Apeldoorn. Ter plekke bleek dat de man enige tijd geleden is verhuisd.

15:30 - Op internet is een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van het incident in Apeldoorn. Op de website condoleanceregister.com kunnen mensen uiting geven aan hun gevoelens over het bizarre ongeval.

15:24 - Het is onduidelijk waar de Koninklijke familie op dit moment verblijft. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst wil daar vooralsnog geen mededelingen over doen.

15:23 - Het Rode Kruis bevestigt dat er twee doden en twaalf gewonden gevallen zijn bij het incident in Apeldoorn.

15:15 - Radio 538 kort het feest op het Museumplein in Amsterdam in.

15:10 - Premier Balkenende arriveert in Apeldoorn.

14:50 - Op de onheilsplek in Apeldoorn heerst donderdagmidag kwart voor drie een merkwaardige stilte. De plek is met groene hekwerken afgeschermd en daarachter zijn de autoriteiten druk doende met onderzoek.

14:45 - In Maastricht, Eindhoven en Breda worden in verband met het incident in Apeldoorn de lopende festiviteiten op gepaste wijze voortgezet. Burgemeester en wethouders hebben wel de officiŽle activiteiten geannuleerd.

14:30 - De vlag van Paleis ’t Loo in Apeldoorn is donderdagmiddag rond twee uur halfstok gehangen. Ook zijn alle versieringen die bij het paleis hingen weggehaald.

14:16 - Premier Balkenende: "Er zijn gewonden en zwaargewonden en gevreesd moet worden voor ernstiger berichten. We leven mee met de betrokkenen en de familie.”

14:14 - De koninginnedagfestiviteiten in de stad Groningen gaan vooralsnog gewoon door.

13:49 - Premier Jan Peter Balkenende gaat over enkele ogenbllikken een korte verklaring afleggen over de gebeurtenissen in Apeldoorn.

13:27 - Geen slachtoffers meer op de kruising voor Paleis Het Loo.

13:20 - De Bond van Oranjeverenigingen adviseert alle oranjeverenigingen om de openbare optredens af te gelasten.

13:18 - Ook de Amerikaanse nieuwszender CNN vond de gebeurtenis ’breaking news’.

13:07 - Het NOS Journaal en het RTL Nieuws zenden allebei de persconferentie die om 15.45 uur wordt gehouden in Apeldoorn live uit.

13:05 - Bij de plek des onheils is Apeldoorn is een auto van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gearriveerd.

12:45 - Koningin Beatrix betuigt haar medeleven.

12:30 - Agenten nemen de man die het incident veroorzaakte mee naar het bureau voor verhoor.

Copyright dagblad Trouw

12:29 - Steeds meer ambulances arriveren op de plaats van het incident. Duidelijk is dat er ongeveer twaalf gewonden zijn.

12:23 - Activiteiten voor koninginnedag worden afgelast.

12:06 - Getuigen melden dat de zwarte auto dwars door een mensenmenigte is gereden en doelbewust op de koninklijke familie af reed.

11:55 - Op de plek van het incident liggen gewonden op straat.

Copyright dagblad Trouw

11:50 - Een zwarte Suzuki Swift rijdt met grote snelheid door een afzetting heen. De open bus met de koninklijke familie passeert op dat moment bij het monument De Naald. De auto boort zich in een dranghek, dat het monument afschermt.

 

 

Copyright dagblad Trouw

11:00 - Apeldoorn loopt massaal uit om de koninklijke familie te begroeten.

© Trouw 2009, op dit artikel rust copyright.

 

 
Officieel herinneringsboek Koninginnedag 2009

Officieel herinneringsboek Koninginnedag 2009 'Vivat Apeldoorn en Oranje Koninginnedag 2009' is de titel van het officiŽle herinneringsboek van de Gemeente Apeldoorn over Koninginnedag 2009. 240 paginaís fullcolour. Met een historisch deel over de eeuwenoude band tussen Apeldoorn en het Huis van Oranje door Huub Ummels m.m.v. Joyce den Brinker. Tevens een ingetogen verslag met uniek beeldmateriaal van het bezoek van koningin Beatrix aan Apeldoorn op 30 april 2009, het incident en de herdenking.
Het boek is verkrijgbaar via  de webshop.

Nieuw herdenkingsboek (2014) van de Stentor Over leven met Koninginnedag 2009.Diverse betrokkenen vertellen hun persoonlijke verhaal. Niet alleen van toen, maar vooral ook van nķ. Over het leven met Koninginnedag 2009. Wat betekent deze gruwelijke dag nu nog in het leven van nabestaanden, hulpverleners en direct betrokkenen.   Bestel het boek "Over leven met Koninginnedag 2009" in de webwinkel

 


 

 

Linken naar website's over Koninginnedag 2009

Blog - the-days-after
Drama - uitgave Stentor-Apeldoorn
Condoleanceregister gemeente Apeldoorn
www.telegraaf.nl
www.trouw.nl
YourTube
Fotogalerij herdenking

LET OP! Schokkende foto's!
Aanslag en achtergrond

Foto's Aanslag

 

beeld onderzoeken gemeente apeldoorn
Linken naar website's over conclusies en bevindingenRapport Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) (pdf)
Onderzoek beveiliging koninklijke familie (NCTb) koninginnedag 2009 (pdf)

 


top
naar boven


kiesreis.nl   |   disclaimer   |    laatst aanpassing op 22 april 2014

joomla analytics